Het verhaal van Eva

Eva (34) werkt sinds 2,5 jaar bij Ingenieursbureau Drechtsteden als Projectingenieur in team Constructies & Geotechniek. Zij houdt zich vooral bezig met het kadebeheer in de oude Dordtse binnenstad. “Er is hier veel ruimte om je te ontwikkelen. 

We hebben de tijd en het budget om gedegen onderzoek te doen. En de specialisten waarmee ik werk zijn echt gek op hun vakgebied. Daarvan leer ik dat de beste oplossing niet zit in één techniek of product, maar juist in een samenwerking tussen de verschillende specialismen.”

Focus op kadebeheer

De Drechtsteden vormen een waterrijke delta. Het gebied heeft veel onderhoudsgevoelige kades. Een taak waarbij de gemeenten zich laten adviseren door Ingenieursbureau Drechtsteden (IBD). Als Projectingenieur werkt Eva vooral aan de kades in de oude binnenstad van Dordrecht. Dat is een flinke uitdaging, legt ze uit. 

“Voor een waterbouwkundige zijn dit echt interessante projecten. De oude kades liggen midden in een gevoelige omgeving met veel oude en monumentale gebouwen. Ieder gebouw is uniek. Bij het onderhouden van de kades is het behoud van die omgeving minstens net zo belangrijk als het werk aan de kades zelf.”

“Dat vraagt om een unieke aanpak waarbij je goed nadenkt over welk onderhoud nodig is, welke werkwijze het beste past en hoe je de impact op de omgeving minimaliseert.”

Betrokken van begin tot eind

Eva vindt het leuk dat ze dit soort projecten van begin tot eind meemaakt. Dat was vroeger wel anders. “Ik werkte eerst bij een marktpartij. Daar adviseerde ik de aannemer bij de uitvoering van projecten”. 

“Nu ben ik veel meer een sparringspartner van de kadebeheerder. Ik ben bijvoorbeeld betrokken bij de inspecties, maar ook bij de rapportages, de adviezen én de controle. Zo heb ik veel meer invloed op het resultaat. Ik heb daardoor echt het gevoel dat ik impact maak op mijn eigen leefomgeving. Ik help mee een stukje geschiedenis te bewaren voor de generaties na ons.”

Open sollicitatie

Eva houdt van stabiliteit. Daarom heeft ze goed nagedacht over haar carrièreswitch. “Ik heb elf jaar bij mijn vorige werkgever gewerkt. Dat geef je niet zomaar op. Maar ik wilde iets betekenen voor mijn eigen regio. En ik wilde meer doen op het gebied van civieltechnische projecten.”

“Jaren geleden heb ik al eens samengewerkt met het IBD, ik wist dus wat voor soort organisatie het was. Na een half jaar twijfelen heb ik de knoop doorgehakt en een open sollicitatie gestuurd.” Eva wordt aangenomen als projectingenieur. Sommige elementen van het werk zijn nieuw voor haar.

"Ik werk met specialisten die echt gek zijn op hun vakgebied"

Werken voor de samenleving

Een gemeente hebben als opdrachtgever brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee. “Soms worden er budgetten bijgesteld en wordt je project ineens op de lange baan geschoven. Gelukkig zijn er dan genoeg andere interessante projecten om aan te werken.”

“En het werken voor één partij biedt aan de andere kant ook veel duidelijkheid. Zelf ervaar ik het werk als heel positief. Ik maak impact op mijn omgeving en ontwikkel mijzelf heel breed door samen te werken met adviseurs en andere specialismen. Je kunt ook deelnemen aan projectgroepen rondom thema’s als klimaatadaptie, duurzaamheid en data gestuurd werken. Dus twijfelen was nergens voor nodig. Het is oprecht een goede carrièrestap.”

Vragen? Plan een koffiedate via Whatsapp!