Gerjan werkt inmiddels zes maanden bij Ingenieursbureau Drechtsteden als projectingenieur Riolering & Waterhuishouding. Een baan die hem goed bevalt. 

“Je werk moet inhoudelijk leuk en uitdagend zijn. Maar het moet ook goed voelen. Hier klopt alles. Er is veel kennis in huis, ik krijg goede begeleiding en de collega’s hebben me echt opgenomen in het team. Ik ben blij met mijn carrièreswitch.”

De projecten

Het Ingenieursbureau Drechtsteden (IBD) is nauw verbonden aan de gemeenten uit de Drechtsteden. Wil een gemeente het riool vernieuwen? Dan krijgt het IBD de opdracht het project civieltechnisch voor te bereiden en een bestek op te stellen. Zo’n opdracht komt dan bij het team van Gerjan te liggen. 

“Vroeger had je natuurlijk een gemengd rioolsysteem voor het vuilwater én regenwater. Nu moet dat plaatsmaken voor een gescheiden systeem. Dat is soms passen en meten. Wij zorgen ervoor dat bijvoorbeeld de ecologische en landmeetkundige vooronderzoeken worden uitgevoerd. Daarna werken we de technische tekening uit en stellen het bestek op”, vertelt Gerjan.

"De omgeving, het werk, de mensen.
Het voelt gewoon goed"

Kennis over de regio

Op het eerste oog lijkt Gerjans werk veel op zijn vorige baan bij een commercieel ingenieursbureau. Toch is het een wereld van verschil zegt hij: “We hebben hier echt een connectie met ons werkgebied. Als IBD weten we alles over het riool in de regio. Hierdoor maken we goed doordachte plannen die toekomstigbestendig zijn. 

We verwachten meer en intensievere buien en langere periodes van droogte. Dat heeft een grote impact op onze veen- en kleibodem. Iets waar we nu al rekening mee houden. Zo blijft onze mooie delta ook in de toekomst een heerlijk gebied om in te wonen en werken.”

Zandzakken

Het IBD bevindt zich vlak bij het oude stadscentrum van Dordrecht. Hier merkt Gerjan direct de impact van zijn werk. “Tijdens de pauze loop ik regelmatig met collega’s een rondje door het centrum. Laatst zag ik bij een huis zandzakken staan. Bij heftige regenbuien ontstaat daar soms wateroverlast. Dan is het fijn om te zien daar verderop het riool wordt aangepast om die overlast voortaan te voorkomen. Je ziet zo letterlijk waar voor je het doet.”

Naast het oude stadscentrum heeft deze regio nog meer uitdagingen voor een civieltechnische projectingenieur als Gerjan. “We hebben natuurlijk stadskernen waar de ruimte erg beperkt is. Maar er is ook veel natuur. Zo werk ik bijvoorbeeld aan een ecologisch project aan de Wantijdijk. Daar komt bloemrijk gras om de biodiversiteit te verbeteren. Die afwisseling vind ik heel erg leuk.”

Helemaal op z'n plek

Het is altijd even wennen, een nieuwe werkgever. Toch voelt Gerjan zich al snel op zijn plek. “Ik werd direct meegevraagd voor de lunchwandeling. En ook tijdens het werk merk je dat er echt aandacht voor je is. Je krijgt de tijd om zaken goed uit te zoeken en kunt met je vragen altijd bij de projectleiding terecht.”

Toen Gerjan bij het IBD begon had hij al behoorlijk wat ervaring. Maar bijvoorbeeld het opstellen van een bestek was nieuw voor hem. “Ik heb er al een paar trainingsdagen op zitten. En mijn collega’s delen voorbeelden met me. Zo krijg ik dat onderdeel vast ook snel onder de knie. Ik heb het gevoel dat ik mij hier inhoudelijk echt aan het ontwikkelen ben. Ik ben dus blij met de switch die ik heb gemaakt. Ik leer veel, werk met leuke collega’s en maak impact op mijn eigen leefomgeving. Voor mij de ideale combinatie.”

Vragen? Plan een koffiedate via Whatsapp!